29.8.07

Rasismista

Suomen libertaristipiireissä ja fi-lib -blogissa Mikko Ellilä ja kumppanit ärsyttävät minua ja muita ihmisrakkaampia tuttaviani jatkuvilla rotu- ja kulttuuriennakkoluuloisilla jutuillaan, jotka näyttävät (väärin) hallitsevan libertaaria keskustelua Suomessa.
Käytännössä rasismi (= rotuennakoluuloisuus) on nykyään Suomessa lähinnä halveksuntaa ja vihaa mustia, romaneja ja muslimikulttuureita kohtaan. Inhoan suuresti Ellilän ja muiden rasistien hävytöntä ja epäkohteliasta tyyliä. Asenteeni ei kuitenkaan kelpaa useimmille Ellilän vastustajillekaan, koska minusta on sinänsä luvallista olla kohteliaasti rotuennakkoluuluinen ja jopa julkisesti.
En katso edes voivani päättää, mitkä sinun ennakkoluulosi ovat tyhmiä ja mitkä eivät -- sinun kannaltasi. Jos joku vihaa jotakuta, niin sitten vihaa. Minä voin tuomita vain lainrikkomukset, en tunteita. Enkä hevin lähettäisi poliisia paikalle, jos joku vain panettelee erilaisia ihmisryhmiä eikä halua heitä tontilleen tai liikkeeseensä.
Väite, että geneettisesti erilaisilla ihmisryhmillä on erilaisia kykyjä, on oikeasti mielenkiintoinen. Ja joku kulttuuri toimii varmasti paremmin kuin joku toinen tietyssä historiallisessa tilanteessa. Ellilä ja muut rasisteiksi mainitut viittaavat kansainvälisesti arvostetuissa korkeakouluissa tehtyihin tutkimuksiin, joiden mukaan esimerkiksi afrikkalais-amerikkalaisten älykkyysosamäärä on keskimäärin alempi ja agressiivisuus suurempaa kuin kaukaasialaiseen päärotuun kuuluvilla. Eikö näihin tutkimuksiin voisi perehtyä ja väittää asiallisesti vastaan?
Itse asiassa otan kolmannen asenteen: minua ei pajon kiinnosta, ovatko mustat tai muslimit tai romanit keskimäärin sitä tai tätä, koska minua kiinnostavat yksilöt joita tapaan, ja tuomitsen tai ihailen ihmisiä yksilöinä. Jos en tapaa ihmisiä vaan näen heidän käytöstään esimerkiksi mediassa, varon pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Saatan olla sinisilmäinen hölmö, mutta kyllä minullakin on ennakkoluuloja, ja suhtaudun eri lailla erinäköisiin ihmisiin. Mutta uskon, että kaikki hyötyvät, jos ihmiset antavat toisilleen yksilöinä edun "benefit of doubt": varovasti luottavat toisiinsa kunnes tilanne antaa aihetta epäluottamukseen.
Erilaisuus synnyttää spontaanisti sekä pelkoa ja vihaa, että kiinnostusta ja ihailua. En halua kieltää näitä tunteita kenessäkään. Sattaa olla, että itse asiassa kulttuurien eristyminen ja ihmisten kokoontuminen omiin etnisiin ghettoihinsa olisi itse asiassa hyvä asia, ainakin joidenkin kannalta! Henkilökohtaisesti toivon, että näin ei tapahtuisi, mutta en voi tietää varmasti, mikä loppujen lopuksi on parasta.
Mutta libertaarina minun ei tarvitse tietää, eikä suunnitella yhteiskuntaa, eikä minun tarvitse antaa poliitiikojenkaan suunnitella yhtään mitään, mihin kaikki eivät vapaaehtoisesti lähde mukaan. Libertaarin vakaumukseni mukaan jokainen terve aikuinen päättää itse omista asioistaan. Jos tuhat afrikkalaista haluaa tulla Suomeen tehtaalleni töihin tai aviomiehiksi/vaimoiksi tai ostoskeskukseeni asioimaan, valtion ei tulisi estää sitä vero-, passi-, viisumi- tai työlupamääräyksillä. Jos taas haluan palkata firmaani tai päästää ostoskeskukseeni vain valkoisia (tai vain naisia/miehiä/nuoria), kenenkään ei tulisi pakottaa minua olemaan "tasa-arvoinen".

4 kommenttia:

Anssi Porttikivi kirjoitti...

Testi

Anonyymi kirjoitti...

Sinusta olisi siis ok jos joku päättäisi, että hänen liikkeessään saa käydä vain vaaleatukkaiset ja sinisilmäiset ihmiset? Tai että vanhuksien on kiellettyä astua liikkeeseen?
Tarkistin vain.
Eikö tämä synnyttäisi kuilun eri ihmisten välille? Plus että se poistaisi mahdollisuuden päästä ennakkoluuloistaan.

Anssi Porttikivi kirjoitti...

Nih, minusta on pienempi paha anataa ihmisten halveksia toisiaan, kuin pakottaa heidät arvostamaan toisiaan.

Sitäpaitsi en halua nyt tehdä tässä poikkeusta, koska en halua yleisesti pakottaa ihmisiä mihinkään muuhun kuin siihen, että jättävät toisensa rauhaan.

Anonyymi kirjoitti...

Oi, achei seu blog pelo google está bem interessante gostei desse post. Gostaria de falar sobre o CresceNet. O CresceNet é um provedor de internet discada que remunera seus usuários pelo tempo conectado. Exatamente isso que você leu, estão pagando para você conectar. O provedor paga 20 centavos por hora de conexão discada com ligação local para mais de 2100 cidades do Brasil. O CresceNet tem um acelerador de conexão, que deixa sua conexão até 10 vezes mais rápida. Quem utiliza banda larga pode lucrar também, basta se cadastrar no CresceNet e quando for dormir conectar por discada, é possível pagar a ADSL só com o lucro da discada. Nos horários de minuto único o gasto com telefone é mínimo e a remuneração do CresceNet generosa. Se você quiser linkar o CresceNet(www.provedorcrescenet.com) no seu blog eu ficaria agradecido, até mais e sucesso. (If he will be possible add the CresceNet(www.provedorcrescenet.com) in your blogroll I thankful, bye friend).